Aston Martin RacingAston Martin RacingRadiocommunicatie op en rond het autocircuit is zo vanzelfsprekend geworden dat we er vaak niet meer bij stil staan welke impact dit teweegbrengt.

Hytera in de praktijk


De tijd waar communicatie zich enkel beperkte tot het ophouden van een bord aan de pit is al lang voorbij. Wanneer men als team een boodschap aan de rijder wilde overbrengen moest hij dit aflezen van het pitbord, je zou als piloot maar net het bord gemist hebben en zo een belangrijke instructie missen!

In moeilijke weersomstandigheden kan het ogenblik van een pitstop het verschil maken tussen overwinning of verlies. Het gebruik van analoge radiocommunicatie is tegenwoordig danig ingeburgerd bij Belcar, Formule 1 en andere wedstrijden.

Het Aston Martin team maakt als één van de eerste teams gebruik van een combinatie van analoog signaal maar ook van het nieuwe HYT Belgium digitale radiocommunicatieplatform.

Hytera België en Nederland WalkietalkiesBeide technologieën hebben specifieke voor -en nadelen maar door een correcte implementatie van een digitaal HYT systeem heeft het Aston Martin team zeker en vast een streepje voor qua veilige en stabiele communicatie.

Digitale radiocommunicatie heeft als grote voordeel dat men flexibeler en vooral veiliger kan werken. Een volledig geëncrypteerd beveiligd netwerk van toestellen zorgt ervoor dat de concurrentie uiteraard niet kan meeluisteren maar is ook beter beheersbaar voor de technici en pitsmedewerkers.

Het toekennen van rechten aan de gebruikers geeft een compleet nieuwe dimensie, het is uiteraard niet de bedoeling dat ieder teamlid zomaar bepaalde commando’s kan doorgeven aan de racepiloot. Dankzij het digitale luik aan de radiocommunicatie kan men voorbeeld groepen maken of bepaalde mecaniciens wel of geen toegang geven tot communicatie met de piloten.

Aston Martin Racing HyteraHet meest complexe is uiteraard de radioverbinding tussen de racewagen op het parcours en het team in de pits. De ongelofelijke snelheid van de racewagens, brullende motoren, vibraties en andere storingsfactoren zoals straling en interferentie van aanwezige elektronica in de wagen zorgen dat radiotechnici hier alle troeven uit de kast moesten halen want al deze factoren maken het niet bepaald eenvoudig om een vlotte communicatie te garanderen.

Er werden speciale toestellen ontwikkeld geschikt voor gebruik in dergelijke unieke omstandigheden. Deze toestellen zijn uiterst licht en compact en beschikken over geavanceerde ruisfilterings - technieken. Ingebouwd in de helm zorgen zij dat de piloot geen hinder ondervindt bij het rijden en toch kan communiceren met de teamleaders of technici. Deze technici kunnen gebruik maken van de alomgekende headsets. Deze headset hebben enerzijds een geluidswerende functie om het gehoor te beschermen tegen geluidsoverlast van voorbijrazende wagens en zorgen anderzijds voor het communiceren met het team.

Ieder team dat wenst gebruik te maken van radio apparatuur dient vooraf een (tijdelijke) frequentie aan te vragen bij het BIPT. Niet iedereen mag zomaar gebruik maken van radiocommunicatie. Het aantal mogelijke radiofrequenties is schaars en hierin vervult het BIPT een rol als regulator. Zij zorgen voor de nodige reglementering en ook de nodige controle hierop. (Hier kan foto vb van 2 BIPT inspecteurs)

Aston Martin Racetrack Hytear WalkietalkieBij ieder groot evenement zal normaal een delegatie van het BIPT aanwezig zijn waarbij ze continue met gespecialiseerde apparatuur allerhande metingen uitvoeren zoals controle op het ongeoorloofd zenden van (stoor)signalen. Dit om te vermijden dat stoorzenders of teams met illegale installaties een “overbevolking” veroorzaken op het krappe radiospectrum en de werking van teams met een officiële frequentie verhinderen.

Hier komt het grote voordeel van het HYT digitale radioplatform terug naar voor. Doordat teams zoals Aston Martin met digitale HYT radiocommunicatie 2 gesprekskanalen over 1 frequentie kunnen sturen betekent dit niet enkel kostenbesparing (men hoeft de helft minder frequenties aan te schaffen) maar eveneens een optimaler gebruik van het beperkte aantal frequenties!

Contact Hytera

Voor meer informatie over ons bedrijf en producten kunt u contact opnemen met ons team.

Eurodistribution

Eurodistribution

Telefoon:
+32 (56) 72 42 66
Fax: + 32 (56) 72 42 67
info@eurodistribution.be
www.eurodistribution.be

www.hyt.be / www.eurodistribution.be